Sziklavár

Szenvedélybetegsegítő Regionális Közhasznú Egyesület

I. ÁLLOMÁS

Pilátus halára ítéli Jézust

Uram, ha Pilátusként igazságtalanul ítélkeznék családtagjaimról, juttasd eszenbe, hogy a jogot nem hatalmaskodó uralkodásra, ítélkezésre, zsarolásra kaptam, hanem féltő, gondoskodó, másikkal törődő irgalmasságra, szeretteim felemelésére és nem lekezelésére. És ha valaki engem bánt meg a családban szüléőként, vagy gyermekként, add, hogy a Te türelmeddel vieljem, ne vágjak vissza, ne sértődjek meg, ne essek kétségbe.

II. ÁLLOMÁS

Jézus vállára veszi a keresztet

Minden családnak és külön a család tagjainak van saját keresztje. Segíts Uram, hogy merjük felvenni és egymásért hordozni. Olykor nehezünkre esik a másik elfogadása, szokásai, hangulatváltozásai, önzőnek tűnő viselkedése. Mindez nehéz kereszt, időnként szeretnénk letenni, esetleg elmenni. Kérünk segíts, hogy érted és veled együtt vigyük a keresztünket, türelemmel egymásért.

III. ÁLLOMÁS

Jézus először esik el

Az élet és a család is néha nyomasztó teher lehet. Hányszor vagyunk egymás terhére időnként a családban. Ha elesik valamely családtagunk bűnével, gyarlóságaival, vajon nem tekintünk-e rá, mint a farizeusok, hogy bezzeg én nem ilyen vagyok. S amikor én esem el, várom-e, hogy fölsegítsenek. Elfogadjuk-e egymás segítségét? Kérünk, Uram, segíts megérteni családunk minden tagjának, hogy egymás nélkül nehezebb a család keresztútja.

IV. ÁLLOMÁS

Jézus édesanyjával találkozik

Az édesanyák fájdalmának állomása. Az édseanyák szívük alatt hordják gyermekeiket és fájdalmasan hozzák a világra, de felsírásukra örömmel és szeretettel telik meg a szívük, életük a féltő, aggódó szeretet. Legnagyobb gond, ha elveszítik gyermekeiket, nemcsak ha meghalnak, hanem ha elfordulnak tőlük. Ilyenkor a szívük fáj, de lélekben csak a percre várnak, mikor tudják újból magukhoz ölelni gyermeküket. Ez az édesanyai szeretet titka, a minden percben megbocsátani képes, irgalmas szeretet.

V. ÁLLOMÁS

Cirenei Simon segít vinni Jézus keresztjét

A családjukért dolgozó apák kereszthordozásának állomása ez. Az Atya gondoskodó jóságot oltott az apák szívébe a családért végzett munkához. Cirenei Simon először kényszerből vitte a keresztet, de látva a fáradt, elgyötört Jézus arcát, segített vinni a keresztet. Cirenei Simon fiai követték apjukat, és ez a nagy titka az állomásnak. Példát mutatott fiainak nemcsak a családért végzett munkával, hanem a Krisztus követésében is. Így gondoskodott gyermekei lelki jövőjéről.

VI. ÁLLOMÁS

Veronika megtörli Jézus arcát

Veronika, leleményes találékony szolgálatként, a durva katonák és a csőcselék dühével dacolva lépett a Mester elé. Kendőt nyújtott neki, hogy letörölhesse a arcát és szeretetével enyhítse gyötrelmeit. Nem kellenek drága dolgok ahhoz, hogy szívünk szeretetét kifejezzük egymásnak. Elég egy kendőnyi idő és figyelmesség. A szeretet leleményes, csak ne legyünk érzéketlenek mások, de főként családtagjaink iránt. Töröljük le bánatukat, fájdalmunkat kendőt nyújtó szeretettel.

VII. ÁLLOMÁS

Jézus másodszor esik el a kereszttel

Jézus másodszor is leroskad a kereszt alatt, megtapasztalja mit jelent az érzéketlenség, hogy fáj a viszonzatlan szeretet és a hálátlanság. Nekünk is fáj a szeretteinktől kapott érzéketlenség. A gyermeki hálátlanság, a házastársi hűtlenség, a reménytelenség. Jézus újból felállt és továbbment, hogy megmutassa nekünk, igenis fel kell állni, nem szabad reménytelenségbe esni, hiszen Jézusra mindig számíthatunk.

VIII. ÁLLOMÁS

Jézus találkozik a síró asszonyokkal

Az együttérzés és a könnyek állomása ez, amelyet Jézus is elfogad, de mégis feléjük fordítja figyelmét. "Térjetek meg magatok és gyermekeitek miatt" És ez nemcsak az asszonyokra vonatkozik. Gondoljuk át életünket. Bánkódjunk magunkon, mert lehet, hogy hűtlenek voltunk Istenhez, társunkhoz, szeretteinkhez, nem gondoskodtunk megfelelően a ránkbízottakról. Önző vágyainknak engedelmeskedtünk.

IX. ÁLLOMÁS

Jézus harmadszor esik el a kereszttel

A kereszt terhe egyre nehezebb, Jézus harmadszor is leroskad, mert mi szánalmasan és szégyenletesen ragaszkodunk szebvedélyeinkhez. Szenvedélyeink terhét a család is érzi, a testi lelki erőszak, az irányítás vágya a legszebb kapcsolatot is szétzúzza, anyagilag is, erkölcsileg is. De van kiút. Jézus harmadszori felállásával erre biztat minket. Kérünk, Urunk adj erőt, hogy megváltozzunk és családtagjaink is, hogy védő szeretettel segítsük egymást.

X. ÁLLOMÁS

Jézust megfosztják ruháitól

Uram bocsáss meg nekünk, amiért a ruhátlanság, kiszolgáltatottság érzést okoztuk neked. Hiúságunk és könnyelműségünk által az elesettek iránt adódó szeretetünket veszítettük el, te hagytad, hogy mindenedet elvegyük, hiszen a Te őszinte szereteted nem mérlegel. Megmutattad nekünk, hogy milyen az a család, ahol minden családtagnak első a másik iránti odaadó szeretet.

XI ÁLLOMÁS

Jézust keresztre feszítik

A szegezés fájdalmai között mondta Jézus: "Uram bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek" (Lk 23-24) Ez a megtartó elkötelezett szeretet. Megmutatta nekünk és értünk, hogy milyen a véglegesen elkötelezett szeretet: nincs visszaút. Ez vonatkozik a család minden tagjára. Hűséggel, jellemes becsületes értékrenddel élni, ezzel tartozunk egymásnak. Nekünk is példát kell mutatni ebben a modern szabad világban. Ha maradinak tartanak, akkor is.

XII. ÁLLOMÁS

Jézus meghal a kereszten

"Beteljesedett" - sóhajtott fel Jézus. Halálával örök időkre szóló áldozatot vitt véghez mindnyájunkért. A szeretet erős, mint a halál, sőt még annál is erősebb. A család hitének legnagyobb erőpróbája a szeretteink halála. Vannak, akik felháborodással lázadnak családtagjaik halála miatt, főként ha fiatal családtagjainkat veszítjük el, és ez érthető is, de csak egy elviselhető megoldás van, szembenézni és együtt élni vele, felvállalni Krisztussal, Krisztusért... bízni Krisztusban. Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot.

XIII. ÁLLOMÁS

Jézust leveszik a keresztről

A gyermekét elvesztő fájdalmas édesanya állomása ez. Szinte természetellenesnek tűnő titok ez. Hány édesanya temette el már halott gyermekét Mária óta. Erre csak az isteni válasz lehet megnyugtató, hogy nem hal meg örökre, hiszen feltámadunk. Ezért nem maradhatunk a halál foglya, mert szívünk és lelkünk többre vágyik. Oltsuk ezt be családtagjaink és gyermekeink szívébe.

XIV. ÁLLOMÁS

Jézus testét sírba helyezik

Jézust gyolcsba takarták és sziklafalba vájt sírba fektették. A katonák a sír bejárata elé követ gördítettek, amely elzárta a holtat a kint lévőktől. Életünk legnehezebb pillanatai közé tartozik, amikor szeretteink sírja fölé állunk. Bizony előfordulhat, hogy próbára teszi a fájdalom hitünket az örök életről. Ilyenkor erősítsük egymást Krisztus ígéretére hivatkozva: "Aki benne hisz, soha nem hal meg, hanem örökké él". Mert amikor úgy érezzük, hogy az Úr távol van, valójában akkor van a legközelebb hozzánk.

Ne féljetek!

"Ne féljetek a szenvedéstől és a haláltól, mivel Krisztus keresztje a szeretet és a megváltás jele. Nem kell, meglepődjetek azon, hogy minden igazi szeretet áldozatot követel. Ne féljetek tehát akkor, amikor a szeretet túl sokat követel. Ne féljetek, amikor a szeretet áldozatot követel. Ne féljetek Krisztus keresztjétől. A kereszt az Élet Fája. Minden öröm és minden béke forrása. Ez volt az egyetlen mód Jézus számára, hogy eljusson a feltámadásra és a győzelemre. Az egyetlen mód számunkra is, hogy részt vegyünk az Ő életében most és mindörökké.

II. János Pál pápa


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 15
Heti: 88
Havi: 344
Össz.: 150 295

Látogatottság növelés
Oldal: Családok keresztútja
Sziklavár - © 2008 - 2018 - sziklavar.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »